Apple a copiat modul care mărește autonomia și a făcut-o prost
Actuala tehnologie a bateriilor le limitează performanța. Mai multă autonomie obții fie folosind mai puține funcții, fie punând baterii mai mari. Apple introduce în iOS 9 un mod de conservare a bateriei, dar Samsung și alți câțiva producători au făcut-o mai bine.
După conferința WWDC 2015, Phil Schiller, directorul de marketing al Apple, a spus că un iPhone 6 oferă raportul perfect între grosime și capacitatea bateriei pentru o experiență bună de utilizare. O baterie mai mare ar însemna o grosime mai mare și, per total, o greutate mai mare. Cum baterii mai mari nu vrea Apple să bage în următorul iPhone, a introdus funcționalitatea Low Power Mode.
În teorie, iOS 9, printr-un sistem mai eficient de management al aplicaţiilor care rulează în fundal, ar trebui să ofere trei ore în plus de autonomie. Totuși, acest mod este la fel de util pentru autonomie ca o foaie de hârtie pe care ți-o pui sub picioare ca să fii mai înalt. Te ajută, dar nu prea mult. Totuși, sunt alte companii care s-au descurcat mai bine la acest capitol.
[related]
Samsung are cel mai bun mod de economisire a bateriei
Anul trecut, Samsung a lansat Galaxy S5 și odată cu el a reușit ceea ce era greu de crezut: să ofere o săptămână de autonomie pentru un smartphone. Sau, altfel spus, să ofere 24 de ore de autonomie din ultimele 10 procente de baterie. Desigur, o face cu un compromis imens. E vorba de modulul de economisire a energiei la maximum numit Ultra Power Saving Mode. Îi ia cam 30 de secunde să se activeze, iar apoi eşti introdus într-o interfaţă monocrom, simplă, cu un singur ecran în care ai un număr restrâns de aplicaţii.
Aplicaţiile ţi le alegi singur, dar poți pune unele ca Facebook, WhatsApp, un browser, aplicația de mesagerie sau de contacte. La baza acestui singur ecran ţi se afişează procentul bateriei şi cât timp, estimativ, mai ai până rămâi fără energie. Uneori, ai şi peste o zi de autonomie rămasă în mai puţin de 20 procente de baterie. Asta pentru că, în primul rând, când treci în acest mod ţi se taie accesul la Internet. Îl poţi reactivat apoi, prin WiFi sau GSM.
Ecranul monocrom era necesar, deoarece display-urile AMOLED consumă mai multă energie când afişază un ecran alb şi foarte puţin când e negru. Un ecran gri este la mijloc, iar pentru autonomie e o binecuvântare.
Samsung n-a fost însă singura companie care a gândit că pentru o autonomie mai mare trebuie să reduci cât mai mult consumul. Huawei și HTC au moduri similare de economisire a bateriei, doar că nu la fel de utile.
Huawei folosește ecrane AMOLED și este logic să aleagă un ecran alb-negru, dar HTC utilizează ecrane LCD, care consumă la fel indiferent de ce afișază. După cum se vede în imaginea de mai sus, HTC și Huawei te blochează într-un ecran în care ai acces la cele trei aplicații esențiale: telefon, contacte și mesagerie. HTC renunță la contacte și introduce aplicația de mail, de calendar și pentru calculator. Ambele companii oferă o autonomie mai mare, în acest mod, decât va oferi iOS 9 în Low Power Mode.
După cum vezi în poza de mai jos, în modul extrem de conservare a energiei, HTC taie accesul la Internet când blochezi telefonul și permite câtorva aplicații esențiale să ruleze. HTC One M9 are un procesor octa-core împărțit în câte două cu patru nuclee. Unul dintre aceste procesoare quad-core rulează la o frecvență mai mică, consumând mai puțin. Este valabil și pentru Samsung Galaxy S6.
Apple a încercat să ofere o soluție de mijloc: folosești telefonul la fel, doar că sunt oprite anumite funcții. În final, nu te vei alege cu o autonomie mai mare decât cea pe care ai obține-o dacă ai opri tu anumite aplicații și servicii.
Ce alternative ai pentru prelungirea autonomiei
Android oferă un mod de conservare a bateriei, care oprește sincronizarea, oprește vibrațiile și te atenționează prin niște benzi roșii deasupra și la baza ecranului. Dacă ești unul dintre acei oameni care își opresc sincronizarea, localizarea, Bluetooth-ul și reglează alte astfel de aspecte, atunci acest mod va face prea puțin pentru telefonul tău.
Companii precum Sony oferă un mod al lor, care face aproximativ aceleași lucruri, dar ceea ce obții este o scurtă prelungire a autonomiei, ca în cazul modului din iOS 9. Altfel, sunt aplicații care promit același lucru, iar ca bonus te ajută să mai ștergi din fișierele temporale din telefon sau să oprești unele aplicații de care nu mai ai nevoie.
Dacă nu te mulțumesc aceste soluții, iar Samsung nu este compania pe care s-o alegi, atunci poți cumpăra un telefon cu o baterie mai mare. Chinezii se descurcă cel mai bine la acest capitol, iar în pregătire este Meizu MX5 Pro. Poți opta și pentru un Allview X2 Xtreme sau un Motorola Moto Maxx. Iar ca ultimă soluție poți alege să ai o baterie externă pe care s-o folosești când telefonul tău consumă și ultimele procente de baterie. Asta dacă nu ai ales unul cu fast charge, pe care să îl ai gata de folosire în câteva minute.